برای ثبت نام و قبولی تو دانشگاه آلمان خیلی دردسر کشیدم ، چون اطلاعات پراکنده بود و خیلی اوقات کاملا گیج میشدم و خیلی اشتباه ها کردم که هزینه اضافی واسم دربر داشت. از همون اول کار به خودم قول داده بودم که بعد از تموم شدن این دردسرها تجربیاتمو اینجا برای مابقی دوستان به اشتراک بذارم تا خیلی راحت تر از من دنبال ثبت نام دانشگاهشون باشن. پس مقدمه کافیه بریم سر اصل مطلب :
- پیدا کردن رشته مورد نظرتون و دانشگاههایی که این رشته رو ارائه میدن. برای اینکار راحت ترین راه اینه که برید به سایت DAAD که البته فقط مربوط به آلمان میشه و یا مثل من برید به سایت www.studyineurope.eu که البته ما تحریمیم پس برای رفتن به این سایت باید از فیل** ش*ن استفاده کنین و همچنین www.mastersportal.eu . یه سری سایت ها هم هستن که مربوط به تحصیل برای یک کشور خاص اطلاعات دارن به طور مثال این سایت ها :
- http://studyindenmark.dk برای دانمارک
- http://www.studyinaustria.at/home برای اتریش
- http://www.studying-in-france.org برای فرانسه
- https://www.study-in.de/en برای آلمان که البته سایت www.daad.de هم هست که خیلی فرقی با هم ندارند.
خلاصه توی این سایتها میتونین اسم رشته ی مورد نظرتون رو جستجو کنین و دانشگاهایی که این رشته رو ارائه میدن پیدا کنین. همینطور میتونین از ساختار رشته ارائه شده با خبر بشین ، مثلا اینکه چند ترمه ، شهریش چقدره ، زبان تدریس چیه ، تا کی مهلت ثبت نام داره (به اصطلاح خودشون Deadline) ، ایمیل برای تماس در مورد این رشته چیه و خیلی چیزهای مفید دیگه.
- بعد از پیدا کردن دانشگاه ها و رشته های مورد نظر بهترین کار اینه که برای هر کدوم از این رشته ایمیلی رو توی سایت دانشگاه پیدا کنین که بتونین سوالات مورد نظرتون در مورد این رشته رو ازش بپرسین. چون ممکن هست خیلی از اطلاعات توی سایت نباشه ، یا اینکه باشه و نشه پیداش کرد. خلاصه یه ایمیل تقریبا مشابه شامل تمام سوالاتون مینویسنو واسه همه میفرستین ! یا به تک تک سوالاتون جواب میدن ، یا لینک هایی رو بهتون ایمیل میکنن که جواب سوالاتون اونجا پیدا میشه. توی این مرحله شما باید از تک تک مدارک مورد نیاز هر رشته با خبر بشین و اونارو با توجه به اون رشته برای خودتون لیست کنین ، همچنین مهمترین چیز مهلت ثبت نامه ، اینکه از کی شروع میشه و تا کی وقت دارین تا مدارک رو بفرستین و بعد از اون روش ثبت نام چجوریه ، اینترنتی یا دستی. که در مورد این به طور کامل توضیح میدم.
- مرحله بعد آماده کردن مدارکتون ، که شامل ترجمه و تائید مدارک توسط سفارت مربوطه میشه. اول باید یک دارالترجمه ی خوب پیدا کنین که مدارکتون رو در کوتاه ترین فرصت و با دقت ترجمه کنه، حتما ترجمه مدارکتون رو خودتون چک کنین که مشکلی نداشته باشه. مدارک باید ترجمه و تائید شوند ، یعنی اول ترجمه میشن یعد تائید دادگستری میگیرن و تائید وزارت امور خارجه. مدرک دانشگاهیتون اگر از یک دانشگاه سراسری باشه باید ابتدا توسط وزارت علوم تائید بشه ، اینکه چرا ؟؟ من واقعا نمی فهمم اما باید بشه و شاید تا 3 ماه این تائید طول بکشه ، یه سایت داره باید برین ثبت نام کنین و مدارکتون رو توش آپلود کنین (مدرک دانشگاه یا همون دانشنامه و ریز نمرات) مدارک توسط دانشگاهتون تائید میشه و بعدش باید اون رو پست کنین به وزارت علوم. البته من خودم این کار رو انجام ندادم و شاید روندش هم این شکلی نباشه، من 100 هزار تومن دادم به دارالترجمه و اونا یک هفته ای واسم تائید وزارت علوم گرفتن !! مدارک اصولا به انگلیسی باید ترجمه بشن ، مگر اینکه سفارت اون کشور مربوطه فقط به یک زبان خاص مدارک رو واستون تائید کنه. پس حتما سایت سفارت کشور مورد نظرتون رو در این مورد چک کنین. اگر قصد دارین فقط برای دانشگاه های آلمان و اتریش اقدام کنین ، توصیه میکنم مدارکتون رو آلمانی ترجمه کنین چون سفارت اتریش فقط مدارک آلمانی رو تائید میکنه و سفارت آلمان مدارک آلمانی و انگلیسی رو تائید میکنه ، من اشتباه کردم و انگلیسی ترجمه کردم و مجبور شدم برای سفارت اتریش همه رو دوباره آلمانی ترجمه کنم. سفارت اتریش برای تائید هر پانچ مدارک 45 یورو میگیره و بیشتر از 3 هفته طول میکشه تا تائید شه ، اما سفارت آلمان هیچ پولی بابت تائید مدارک نمیگیره ، در صورتی که فقط یک ایمیل ساده از جوابی که یکی دانشگاه ها واستون فرستاده (اینکه تا فلان تاریخ فرصت ثبت نام دارین و فلان مدرک و میخوایمو ...) رو پرینت بگیرین و همراه مدارک ببرین سفارت، و اصل مدارک به همراه 5 کپی از اونارو واستون مجانی تائید میکنه و تائید رو هم یکی دو روزه بهتون مییده. یکی از مدارکی که خیلی مهمه ، مدرک زبان هستش که اصولا TOEFL iBT رو قبول دارن و بهتره نمره 90 به بالا بگیرین که روی نمره زبان اذیتتون نکنن. بعضی از دانشگاه ها مدرک GRE هم ازتون میخوان که خوشبختانه تو ایران امتحانات اینترنتیش از زمستان 92 برگزار میشه و تقریبا هر ماه آزمون داره. سعی کنید زودتر از هر چیزی برین دنبال مدرک زبان چون نمرش یکم طول میکشه تا بیاد و همه دانشگاه ها همون اول ثبت نام مدرک زبان رو ازتون میخوان.
- پس از اینکه مداکتون آماده شد نوبت به ثبت نام دانشگاه میرسه ، که روندشو به طور کامل اینجا توضیح میدم :
- روش اینترنتی: خیلی از دانشگاه ها الان از روش ثبت نام اینترنتی استفاده میکنن ، به این صورت که یه وب سایت مخصوص (Portal) دارن که توی اون باید ابتدا ثبت نام کنین و بعد مرحله به مرحله یک سری سوال ازت می پرسه و باید جوابهاشو درست و دقیق پر کنین و در مرحله نهایی تک تک مدارک رو توی سایت آپلود کنین. در نهایت یک فایل پی دی اف بهتون میده که مدرکیه دال بر ثبت نامتون. مثل دانشگاه ها University of Bremen ، IT University of Copenhagen ، University of Upper Austria
- روش اینترنتی و دستی: بعضی از دانشگاه ها هم هستن که هنوز به روش کامل اینترنتی اعتماد و اعتقاد ندارن، در این صورت ازتون میخوان که ابتدا اینترنتی ثبت نام کنین، که یا یک ثبت نام عادیه و با یه سری سوال و یا اینکه مثل روش قبلی یک ثبت نام کامل اینترنتی با آپلود تمام مدارکه. در نهایت هم بعد از ثبت نام اینترنتی همانند روش قبل یه پی دی اف بهتون میده که باید اونو امظا کنین و همرا با مدارک ترجمه و تائید شدتون واسشون به نشانی پست شون پست کنین. مثل دانشگاه های Bielefeld University ، Friedrich Alexander University ، University of Munster
- روش کامل دستی: این روش همونطور که مشخصه دیگه کاری به کار اینترنت نداره و ازتون میخوان که یک سری مدارک رو که ترجمه و تائید شده واسشون به نشانی دانشگاه پست کنین. مثل دانشگاه Hamburg University of Technology
- روش UniAssist مخصوص برخی دانشگاه های آلمان: دراین روش دانشگاه مدارک ترجمه شده رو نمیتونه خودش بررسی کنه و نیاز داره که این مدارک توسط موسسه ی UniAssist در برلین آلمان بررسی بشه. روش کار به این صورته که شما دیگه تقریبا کاری به کار خود دانشگاه ندارین ، مگر اینکه دانشگاه ازتون بخواد یه ثبت نام اینترنتی الکی هم توی سایت دانشگاه انجام بدین مثل دانشگاه Weimar ، شما در سایت UniAssist ثبت نام میکنین (اینجا https://www.uni-assist.de/online/Fro...trierung/index) بعد از ثبت نام برید به قسمت Application (اینجا https://www.uni-assist.de/online/Antrag/Liste) و روی دکمه Create New Application کلیک کنین ، اینجا ترم مورد نظرتون رو انتخاب میکنین و مدرکی که میخواین کسب کنین یا دانشگاه مورد نظر و یا دانشکده مورد نظرتون هم انتخاب میکنین و دکمه Start Search رو بزنین ، حالا یه لیست از رشته ها واستون میاره که باید روی رشته مورد نظرتون کلیک کنین و سپس دکمه Create Application رو بزنین. حالا باید ثبت نام برای این رشته رو انجام بدین با زدن دکمه Go to Next Step به مرحله بعد میرین که یه سری سوال میپرسه و توی مرحله بعدش باید مدارکتون رو آپلود کنین و در نهایت وقتی همه ی مدارکو به طور کامل آپلود کردین یه فایل پی دی اف هست (Application Form) که باید سیو کنین و مدرک دال بر ثبت نام کامل در UniAssist برای یک رشته خاصه. شما میتونین در UniAssist هر چندتا رشته که میخواین ثبت نام کنین. بعد از چند روز رشته های انتخابی شما تائید میشه و UniAssist ازتون میخواد که هزینه بررسی مدارکتون رو براشون بفرستین مبلغ 68 یورو برای یک رشته و 15 یورو برای هر رشته ی اضافه. برای اینکار فایل Payment by Credit Card (اینجا http://www.uni-assist.de/downloads/zahlung_eng.pdf) را دانلود کنین و مشخصات Visa کارتتون رو وارد کنین. این کارت رو می تونین از موسسه های پرداخت اینترنتی بخرین با مبلغ دلخواهتون. من خودم از Tehran Payment گرفتم. خلاصه باید توی این مرحله همه مدارکتون رو که ترجمه و تائید سفارت آلمان شدن به همراه این فرم پر شده ی پرداخت توسط کارت و فایل پرینت شده ی و امضا شده ی Application Form که در مرحله نهایی از UniAssist دریافت کردین ارسال کنین. اگه برای چند رشته توسط UniAssist دارین اقدام میکنین فقط لازمه یک سری از مدارک ترجمه شدتون رو بفرستین به همراه هر Application Form ی که برای هر رشته دریافت کردین. یعنی اگه مثلا برای 3 رشته دارین اقدام میکنین باید یک سری مدارک ترجمه شده ، 3 عدد Application Form برای هر رشته و یک فرم پرداخت توسط کارت واسشون پست کنین. در نهایت پس از حدود یک هفته یا بیشتر وضعیت Application هاتون به پرداخت شده تغییر میکنه و یه مدت طول میکشه تا مدارکتون بررسی بشه. اگه مدارک نقصی داشته باشه بهتون اطلاع میدن که نقصی هارو واسشون پست کنین و در نهایت خودشون مدارک رو واسه دانشگاه مورد نظر ارسال میکنن. دانشگاه هایی مثل Bauhaus University Weimar ، Cologne University of Applied Science و خیلی از دانشگاه های دیگه آلمان.